שטר של 100 ש"ח שנמצא באוטובוס של הסעות

תלמידה מצאה 100 ש"ח באוטובוס הסעה קבועה שמסיעה את הבנות הביתה. הנהג גוי וטוען שהוא הסיע לפני כן גם עובדי מפעל ובאותו היום נפל לאחד מהם 100 שקל באוטובוס והוא מבקש את כספו. הנהג הבטיח לו שאם ימצא יחזיר לו. לאחר שהילדה הכריזה שהיא מצאה את ה-100 ש"ח הוא ביקש אותו ממנה והיא סרבה. הנהג פנה לבית הספר בטענה ששילם לעובד את ה-100 ש"ח על בסיס המציאה וביקש שהילדה תחזיר לו את הכסף. מה הדין במקרה כזה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מצד הדין הכסף שייך לאבי התלמידה (אם היא סמוכה על שולחנו) והוא לא צריך לתת אותו לנהג. אף מצד מצוות קידוש השם הוא לא חייב לתת אותו לנהג, משום שאף ליהודי לא מחזירים אבידה כזאת על סמך דיבורו ללא הוכחות, מה גם שאפילו אם העובדות נכונות לא חייב להיות שמדובר באותו שטר כסף.

עם זאת, אם אבי הילדה מתרשם שהנהג דובר אמת, ייתכן שיש מצוות קידוש השם אם יחזיר, אבל כאמור הוא לא חייב בכך.