מקום נקב הציציות בטלית

שלום כבוד הרב,
כמה סנטים צריך שיהיה בין חור של כנף עד הקשר הראשון? האם זה לכתחילה או פוסל בדיעבד פחות מזה?

תשובה:

שלום רב

מקום הנקב לכתחילה צריך להיות בין 4 ל6 ס"מ משפת הציצית, בדיעבד בין 3.5 ל7 ס"מ גם כן כשר. היה במקום הראוי ומחמת קרע ירד למטה יותר – הציצית כשרה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' יא סעי' ט, וסי' טו סעי' ה. השיעור הוא בין "קשר גודל" ל"שלושה גודלים" וכיון שיש מחלוקות שונות בשיעור קשר הגודל אם הוא כמו שלוש אצבעות סמוכות זו לזו או שיעור אחר, ראה בהרחבה בשיעורין של תורה שיעורי המצוות או ב, , שיעורי תורה עמ' רנז, ס' מידות ושיעורי התורה פ"ז ועוד, השיעור האמור לכתחילה יוצאים בו ידי חובת כל השיטות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב
    האם הכוונה שלכתחילה הנקב צריך להיות תפור לפי המידות, אבל בזמן קשירת ציציות כשעושים קשר ראשון אחרי שהציציות הוכנסו לנקב אפשר למתוח את הקשירה ראשונה כך ששפת הטלית מתקפלת לכיוון הנקב ולא נשאר מספיק שיעורת בקיצור הקשר הצמיד את שפת הטלית למקב.
    תודה רבה

  2. לגבי הצמדת הקשר, אף שיש שהחמירו בזה לכתחילה, העיקר לדינא שזה לא מעכב, הכוונה כאן היתה אחרת, שאם לאחר שהציצית כבר כשרה ויש בה את כל הגדילים! נקרע מקום החור מעט באחד הצדדים ונחסר מהשיעור הציצית כשרה.