בטחון והשתדלות

אני יודע שכל אחד מקבל מה שמגיע לו וכמו שכתוב והשיגוך בעניין ברכה,אבל מה עליי לעשות בעניין ההשתדלות להשיג את מה שיכול להיות שלי האם עליי לצאת מגדרי?כמו לדוגמא אם מדובר בעניין משפטי האם עליי לצאת למאבק ארוך ומסובך כדי לקבל את מה שמגיע לי (בהנחה שיש היתר לתבוע בענייני ביטוח בערכאות אזרחיות)האם עליי להיאבק בכל עניין בכל היכולת,בעצם מה נדרש ממני לקבל את המגיע לי?

תשובה:

שלום רב

קשה מאוד להשיב על כך, יש בענין שני עקרונות חשובים: יש להשתדל כדרך העולם, לא להגזים אך גם לא להתרשל. 2. כגודל הבטחון בה' כך ניתן למעט בהשתדלות, הרמב"ן כותב מה ליראי ה' בבית הרופאים, כלומר אדם בעל יראת שמים מוחשית לא צריך אפילו להזדקק לרופא, אבל אנשים קטנים כמונו כמובן נצרכים לכך. כלומר הקדוש ברוך מתנהג עם כל אדם לפי גודל אמונתו בו, ומי שאמונתו אינה מוחשית מספיק גם נצרך להשקיע יותר בהשתדלות. כמה בדיוק ואיך, זה דבר המור ללב ולא ניתן לתת כללים ברורים.