מעשה שבת של קטן / להעמיד קטן שידליק אור

פלטה חשמלית ששכחו להפעילה לפני שבת וילד קטן בן שנתיים הפעילה בבין השמשות האם האוכל נאסר.

תשובה:

שלום רב

בנושא של מלאכה על ידי קטן יש הרבה מאוד פרטים נתייחס רק למקרה שציינת, כאשר המדובר הוא בקטן שאינו בר הבנה – בן שנתיים, ובזה הדין כך: אם הוא עושה את הפעולה להנאת עצמו מתוך משחק, שלא לצורך האב ולא בציווי האב, אין בכך איסור, ומותר אף להעמדי אותו באיזור שישחק להנאתו… אבל אם הוא עושה זאת לצורך האב אפילו שלא בציוויו, יש כן בעיה של איסור ספייה והדבר אסור. וכאשר מדובר באביו, לדעת חלק מהראשונים זהו איסור תורה של "לא תעשה מלאכה אתה ובנך".

כמו כן, כאשר הדבר נעשה על ידי אמירה, יש שסברו שיש בכך איסור "אמירה" כמו באמירה לגוי. ראה ארחות שבת מילואים אות לב מדברי הפוסקים בזה.

כאשר הקטן עשה זאת לצורך אביו יש גם איסור להנות מכך בשבת

מקורות:

ראה שבת קיד א, וברשב"א שם קנג ב ומאירי שם. וע"ע משכנות יעקב סי' קיח.

על איסור הנאה ממעשה שבת של קטן, ראה מגן אברהם סי' שכה ס"ק כב, ומקורו בתוס' בשבת קכב א. ועיי"ש בפרי מגדים שאף הצריך במוצאי שבת להמתין עד לאחר "בכדי שיעשו".

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש"כ גדול על התשובה, חיפשתי בשבת קי"ד. ולא מצאתי כנראה התכוונתם יבמות קיד.
    ומ"מ רציתי לברר למעשה, כאשר מדובר בקטן שאין בו דעת, ומצד שני אביו העמיד אותו שם בכוונה כדי שישחק וידליק את המתג יהי' מותר לאכול, האם הבנתי נכון את המסקנא?

  2. נכון. אלא אם כן הקטן הבין שאבא כך רוצה ועשה זאת לצורך אביו. ושוב רק קטן שאינו בר הבנה וממילא אין בו ענין של חינוך.