חלב עכו"ם בשעת הדחק

בס״ד, האם יש גדר הלכתי ל״מקום הדחק״ ? לדוגמא אם יש לי חלב ישראל וחלב סתם עומד לידו ורק שזה זול מזה שהוא חלב ישראל האם זה מקום דחק? או מוצרים מסויימים על המדף הם חלב סתם כגון ממתקים וכו… ואין אותם בייצור חלב ישראל האם זה דחק? לע״ד ודאי שלא אולם כמה בדרנים לע״ד אומרים שזה דחק ומתירים הכל , מה הגבול שציינו הפוסקים להגדרת ״מקום הדחק״ ואשמח למקורות

תשובה:

שלום רב

קשה לתת הגדרה מדויקת אבל ברור שכדבריך להגדיר תאווה לממתקים בזול כשעת הדחק זה לא לענין…

דוקא בדוגמה שהזכרת ניתן קצת להבין, הגר"מ פיינשטין שהוא מקור ההיתר בחלב עכו"ם בשעת הדחק, הגדיר זאת לצורך אשה מינקת, ילדים שזקוקים לחלב ואין חלב ישראל במקום מגוריהם, וכיוצא בזה. בזמנם כל הפרנסה היתה דחוקה מאוד, ובישיבות לא היה מזון לתת לתלמידים, משום כך הוא התיר בשעת הדחק כזו שהחלב הוא ממש צורך בריאותי ואין חלב ישראל.