דיבור חול בשבת

עד לאן מחוייב אדם לחשב מהלכי מחשבתו במקרה שבו הוא נמצא בשבת קודש עם אנשים ששומרים את השבת בצורה חלקית או לא שומרים כלל, בנוגע למה שקשור בדיבור חול בשבת.
אסביר,
אני בעל תשובה בשנים האחרונות וזוכה כבר כארבע שנים לשמור את השבת. לאחרונה למדתי בצורה מסודרת הלכות שבת, ואני מקפיד מאוד על פרטי ההלכה.
למשפחתי המורחבת (גם מהצד שלי וגם מהצד של אשתי) קשה מאוד עם העובדה שהתחזקתי מאוד והם רואים בי מגזימן ונסחף.
מרגיז אותם במיוחד חוסר היכולת שלהם לנהל איתי שיחה רגילה, כיוון ששמתי לב שכמעט כל שיחה מובילה לדיבור חול האסור בשבת. לכן, אני מזכיר שאני לא מעוניין לדבר דיבור חול בשבת ומספר פעמים כבר הסברתי מהו דיבור חול האסור בשבת.
יוצא למרות זאת, שלפעמים ממשפט שאמרתי האחר הוא שמזכיר דיבור חול בעקבות דבריי.
שאלתי עד כמה עלי לחשב מה עלול האחר לומר בעקבות דברי, ומה הסבירות שינה בדיבור חול ואז למעשה עברתי על לפני עיוור לא תתן מכשול?!
למשל, אני פונה לחמותי ואומר לה שהתבשיל שהכינה טעים במיוחד והיא פוצחת בהספר על איך היא קוצצת, טוחנת, מרסקת, מטגנת וכו'

בברכה
תשובה:

שלום רב

ראשית, עליך להסיר אחריות לגמרי ממעשיהם של הסובבים אותך! הדבר רק יפגע בקירבה שלך לקדושת השבת ובודאי ימנע מהם להתקרב.

מלבד זאת, האיסור לדבר דיבורי חול הוא א. רק בדברים האסורים בשבת. ב. כאשר מדובר באיזו תוכנית עתידית או המלצה לתוכנית עתידית. מה שאדם מספר קניתי מכרתי בישלתי עשיתי וזה הכל בלשון עבר, לא כחלק משיחה על מעשה עתידי, זה מותר בשבת. ראה שו"ע סי' שז סעי' ו, שמותר לחשב חשבונות של כספים אם כבר שילם אותם וזה רק סיפור דברים ללא כוונה של עסקים.

בהצלחה