פרווה שנעשה בטוסטר חלבי

שלום וברכה,

שמו לחמניה [לבד (בלי גבינה)] בטוסטר (ללחם) בשביל שתעשה "טוסט", ואחר כך לאחר שנעשתה ל"טוסט", בעוד היא רותחת חתכו אותה עם סכין גדולה של לחם [סכין פרווה]. בטוסטר משתמשים לפעמים עם גבינה צהובה, אך הפעם האחרונה שהשתמשו עם גבינה צהובה הייתה לפני כחודש. האם הסכין עכשיו חלבית או נשארה פרווה?

תודה רבה!
תזכו למצוות.

נ.ב. אשמח לקבל מקורות.

תשובה:

שלום רב

אם כפי שאני מבין הטוסטר היה נקי לגמרי ואין שיירי גבינה על הצנים, דינו ככל מאכל פרווה שנעשה בכלי חלבי, שמותר להשתמש בו בכלים בשריים. במקרה שלך, שוב אם אכן הטוסטר היה נקי מגבינה לגמרי, למנהג הספרדים אף מותר לכתחילה להכין כך צנים כדי לאוכלו עם בשר ממש! ואף למנהג האשכנזים כיון שהוא אינו בן יומו אם הכינו כבר מותר להשתמש עם בשר ממש. [אלא שכדאי להמנע מכך כיון שקשה לוודא את נקיונו של הטוסטר, בשונה מסיר חלבי וכדומה].

אם אינך בטוח שהטוסטר היה נקי, יש להתייחס ללחמניה כחלבית ממש, כיון שיתכן שיש בה ממש שיירי גבינה.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה. על כך שמותר להשתמש בכלי מהמין השני גם אם הטוסטר בן יומו, ראה ס’ הכשרות עמ’ רצג הערה רלז. אולם אין להכניס כלי בשרי לטוסטר [מזלג להוציא את הצנים וכדומה!]