מצבו של אדם הראשון קודם החטא – אמת ושקר לעומת טוב ורע

שלום,
עוד לא ראיתי תשובה מספקת בעניין חטא אדם הראשון,לגבי השאלה – איך אדם הראשון שלא היה לו יצר הרע-חטא?יש תשובה שאומרת-"היצר היה חיצוני לאדם ואחרי החטא נהיה פנימי".אך מה זה יצר חיצוני לאדם.?אף תשובה שראיתי לא סיפקה.
אשמח לכמה הסברים ומקורות.תודה.

תשובה:

שלום רב

בדבריך הללו התכוונת לדבריו הידועים של הרמב"ם במורה נבוכים, ועוד יותר בביאור במאמר החכמה של הרמח"ל, שם מבואר, שיש הבדל בין המושגים "טוב ורע" ל"אמת ושקר": טוב ורע הן מציאות של ממש, וכשם שיש קיום ומציאות לטוב כך גם לרע, השקר לעומת זאת כולו דמיון ואין לו מציאות אמיתית. קודם שחטא אדם הראשון גם לא היה משולל בחירה, שאם כן לא היתה מטרה לבריאתו, אלא שהחטא היה לגביו בבחינת שקר, שאמנם הוא מפתה וכו', אבל באופן הרבה פחות משמעותי וחיצוני, שהרי לא היתה לו מציאות וקיום אמיתי, ומציאותו של האדם היתה כולה טוב, ולאחר שחטא נתקבע בו כוח הרע ונעשה כמציאות הקיימת בליבו של אדם, מה שמכונה בפינו יצר הרע. לעתיד לבוא נשוב להיות כאדם הראשון לפני החטא [וכפי שהיה במעמד הר סיני, כלשון חז"ל "פסקה זוהמתם"]. דוגמא לכך ניתן לראות מעולמנו, בשני דרכים ניתן לפתות אדם לצאת מבית המדרש ולשקוע כולו בחולין לבד: הדרך האחת, להציד בפניו את מצבו הכלכלי שאינו שפיר ואת הדרך להשיג כסף באופן אמיתי ורגיל וכו', זה מבחינתו עשוי להיות רע [אלא אם כן נעשה במידה הראויה המותירה לו מקום בבית המדרש]. הדרך השניה, היא למכור לו מגדלים פורחים באויר בחו"ל, בעסקים שאין להם אחיזה במציאות. הוא עשוי ללכת שבי אחרי הדברים האלו, אף שכולם שקר, ובתבונתו ושיקול דעתו היה יכול לתפוס זאת מיד.

בהצלחה