מהותם של המזלות לפי היהדות

מה פירוש המושג מזל ברוחניות הרי הכל בהשגחה והכל ממנו אז מהו מזל.

תשובה:

שלום רב

הקב"ה מנהיג את עולמו בשני דרכים המשלימים זה את זה, בהנהגת הטבע ובהנהגה ניסית, כל הנהגת הטבע נקראת מזל, היא מושפעת מגלגל המזלות והוא המשמש כלי ביד הקב"ה להשפיע לברואיו. לכן כתבו ראשונים, שאף שישראל הם מעל המזל, אין הכוונה שהם אינם מושפעים ממנו כלל, אלא שעל ידי תפילה הם עשויים להתרומם מעליו ולקבל שפע ניסי החורג מגבולות הטבע. אבל כל אותו מזל חובה לדעת, אינו כוח חיצוני עצמאי, אלא שלעיני בשר כך נראים הדברים. כפי שמעגל השמש והירח נראים בעינינו ככוח עצמאי מתמיד הפועל באופן קבוע, ובתפילת ערבית אנו אומרים גולל אור מפני חושך, כלומר, הקב"ה מסיט את השמש כפי שמסיטים וילון… אלא שמחמת שזו הנהגה תמידית וקבועה היא נקראת טבע, וכך גם לגבי המזל.

בחינה עמוקה יותר של מזל מבוארת בכתבי הרמח"ל, והיא, שאדם מקבל תנאי קיום לפי תפקידו המיוחד לו בשעה שנולד, יש שתפקידו לעבוד את הקב"ה מעוני ושי שתפקידו לעובדו מעושר, יש מתוך בריאות ויש מתוך חולי [אצל אדם כזה נתוני החיים אינם קשורים לשכר ועונש אלא לתפקידו בעולם, ואף זה תלוי במזל הלידה].