ספל חלבי חם שייתכן ונגע בבשר

בשבת היתה אצלי אורחת, שביקש לשתות קפה בזמן הסעודה. היא קמה ממקומה והכינה כוס קפה שחור בספל חלבית, מחרסינה (לא בת יומה). היא חזרה לשולחן והניחה את הספל הרותח על מפת הניילון של השולחן שהיה מלוכלך בשאריות אוכל בשרי. לא בוודאות הספל נגע באוכל אך ייתכן שכן. שמנו לב לזה רק לאחר הסעודה. האם הספל נאסר בשימוש?

תשובה:

שלום רב

נראה שמספק יש להקל שהכוס מותרת בשימוש.

מקורות:

ראשית, כיון שמדובר בספל חרסינה להצד שהוא נאסר אין לו הכשרה. לעצם הענין, יש כאן כמה סיבות לצדד להקל: א. מדובר מן הסתם באיסור דרבנן, רק בשר בקר אסור עם חלב מהתורה ולא בשר עוף, ואם יעברו 24 שעות מאז המגע האסור [היום כבר יום שני בערב…] הוא כבר אינטו בן יומו והאיסור רק מדרבנן, כך שספק דרבנן לקולא. ב. מדובר בכלי שני ולא בכלי ראשון שדינו קל יותר. ג. סבירות גדולה שהיה בספל פי שישים כנגד מעט רוטב הבשר שנגע בו מלמטה, ובאופן זה הכלי אינו נאסר. ובמשך הזמן כשכבר נחסר מהכוס, היא כבר לא היתה חמה מלמטה בחום שהיד סולדת בו, וממילא אינה בולעת.