נסיעה באניה בשבת

שלום וברכה
בהפלגה באניה למשך כמה ימים ובתוכם שבת.
1. מה המקור להיתר נסיעה כזאת
2. אם האניה עוצרת לכמה שעות ביום השבת, האם מותר לעלות חזרה.
רב תודות

תשובה:

1. מקור הדברים בסוגית הגמרא בשבת דף יט, אך יש לשים לב שהמדובר הוא כאשר מנהיגי הספינה הם גויים, והם נוסעים לצורך גויים, כלומר רוב הנוסעים אינם יהודים, כמבואר בביאור הלכה בסי' רמח ד"ה וכן נהגו. וראה שם בהרחבה את הקדמתו של המשנה ברורה לסימן.

2. אין לרדת מהאוניה בשבת גם אם היא עוצרת, כיון שיש איסור תחומים והשביתה שקנית בערב שבת בין השמשות היתה על האוניה ולא באותו חוף. כמו כן יאסר עליך להכנס אליה חזרה בשבת כי אסור להכנס לספינה בשבת, ראה כל זה שם סעיף ג ובמשנה ברורה שם.