שימוש בדוד שמש או בוילר חשמלי בשבת

רציתי ברשותכם לברר מספר שאלות בנושא הנאה ממעשה שבת:
1. האם מותר להשתמש במים חמים מהברז לרחיצת ידיו בשבת עצמה כאשר אינו רוצה במים חמים דווקא אלא שכך יצא מהברז?
2. האם יש הבדל אם המים הוחמו בדוד חשמלי או בדוד שמש?
3. האם לאחר צאת השבת ניתן להשתמש בכל מים חמים שהם בלי לבדוק האם הוחמו במהלך השבת או האם הוחמו בדוד חשמלי או בדוד שמש?
4. האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

תשובה:

שלום רב

1. לגבי שימוש בדוד שמש [בשונה מבוילר] בשבת הרחבנו פעמים רבות באתר, ראה כאן וכאן. להלכה נהגו להחמיר.

2. במים שהוחמו בדוד חשמלי כאמור ודאי אסור להשתמש, כיון שכאן המים שנכנסים לדוד מתחממים בתולדות האור שהבישול בהם אסור מהתורה, ראה בהרחבה בקישורים לעיל.

3. אחרי שבת מותר להשתמש אלא אם כן המים התחממו באיסור, וכגון שמישהו הדליק את הבוילר בשבת, שאז אם מדובר באדם חילוני יש להמתין "בכדי שיעשו", כשיעור הזמן שלוקח למים להתחמם לאחר השבת [ראה משנה ברורה בתחילת סי' שיח שחילוני לענין זה דינו כגוי].

4. אין הבדל בענין זה בין אשכנזים לספרדים, אלא שבמקרה הגר"ע יוסף הוא מהמקילים יותר לענין דוד שמש לעומת רבים מהפוסקים האשכנזים.