אם הבעל צריך רשות אשתו להוציא כסף מחשבון משותף

האם בעל חייב ליידע את אשתו על כל כסף שהוציא מהחשבון המשותף, או שרק אשה חייבת לקבל רשות מבעלה להוציא כסף מהחשבון המשותף?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

כסף קטן שהדרך להרשות, כל אחד מבני הזוג רשאי להוציא. לגבי כסף שסביר שהאישה לא תיתן רשות, תלוי מה מקור הכסף, ישנם סוגי עבודות של האישה שמזכות אותה בכסף לחלק מהפוסקים, יש גם כסף של האישה מירושה או מתנה שעל פי הלכה הוא מוגדר 'נכסי מילוג' וממילא צריך רשות. גם במקרה שהאישה לא עובדת כלל, אם בגלל ההוצאה הכספית לא תהיה לבעל אפשרות לתת לאישה מה שהוא מחויב, צריך רשות שלה.

מקורות:

לעניין אם האישה עבדה עבודות קשות שהיא לא מחויבת, עיין שו"ע אבן העזר סי' פ סעיף א, ח"מ וב"ש שם סק"ב בשם הב"ח וחזון איש סי' ע אות ה. החזון איש כותב בדעת הב"ח שהמנהג שהעדפה ע"י הדחק של האישה הוא מצד ספיקא דדינא ואם כן אין איסור על הבעל לבזבז את הכסף שלא בהסכמת האישה, שהרי תפיסה מועילה בספיקא דדינא.

לעניין אישה שהיא מפרנסת יחידה, עיין פתחי תשובה שם סק"א.