עציץ שנעשה באיסור בשמיטה

שלום כב' הרב
קיבלתי ב מתנה עציץ מאורח חילוני
מה הדין בענין שמיטה.מותר להשקותו כדי שלא ימות?

תשובה:

שלום רב

עציץ שאינו נקוב בתחתיתו והא נמצא בתוך הבית מותר להשקותו כרגיל. ממילא גם אם בא ממשתלה ניתן להניח ששם היה בתוך קירוי וגם כאן הוא בא לתוך הבית, ולכן אם הוא קיים כבר מלפני השמיטה לא נעשה בו כל איסור. אבל אם העציץ הזה נשתל בשמיטה, כלומר הוא טופח ונעשה במשתלה באיסור תוך כדי שנת השמיטה, יש איסור לקיימו. דומני שבתקופה זו כבר קשה להניח בודאות שהעציץ נעשה בהיתר לפני השמיטה.

מקורות:

ראה שביעית פ"ב משנה ו, ראש השנה ט ב, רמב"ם פ"ג הל' יא.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. כב' הרב
    העציץ שקיבלתי מתנה נקוב בתחתית אך מונח על צלחת-ככה קיבלתי אותו.פשוט לתת לו לגווע ???? לא להשקות רק לצורך כך שישרוד????

  2. אם הצלחת היתה תמיד תחתיו הוא נחשב שאינו נקוב. אבל שוב, חובה לדעת שהוא נשתל לפני השמיטה! אם זה נעשה לאחר ראש השנה [מה שכנראה הוא כך…] אסור להשאיר אותו ויש לעוקרו.