האם אפשר לצאת ידי קידוש במשקאות קלים?

ערב טוב לכבוד הרב,
אם אין לאדם יין לעשות קידוש בשבת האם מותר לקדש על קפה או על משקאות מתוקים?

תשובה:

שבוע טוב,

בלילה, אם אין לו יין אפשר בדיעבד לקדש על הפת. ביום. ניתן לקדש על קפה אם אין לו יין (ואינו יכול להשיג בנקל). ואם אין לו גם קפה, במשקאות קלים, לכאורה אין יוצאים ידי חובה. משום שדינם כדין מים שעיקרם בא לצמאון. ויש אומרים שאם אכן אין לו משקה אחר, בדיעבד יוצאים גם בזה.

מקורות:

שוע סי' ערב סעי' ט' ובמשנה ברורה שם, וראה שו"ת להורות נתן ח"ב סי' לו. על הנושא של חמר מדינה נחלקו הדעות, יש שסברו שהוא דוקא במשקה חשוב שאין עיקרו מים, כמו חלב או מיץ תפוזים סחוט, או בירה שאמנם בהליך עשייתה משתמשים במים אבל השעורים תוססים בתוכם ונעשה כאן משקה חדש, ולא בקפה, וכך היתה דעתו של החזון איש. אולם מנהג העולם לסמוך בזה על הכרעתו של הגאון רבי אליהו דוד רבינוביץ תאומים – האדר"ת רבה של ירושלים בקונטרס עובר אורח שסבר שגם קפה עם חלב נחשב חמר מדינה ובדוחק התירו קפה בלי חלב. וראה עוד בענין זה כאן.