איסור בישול בשבת בתבשיל שהתחיל להתבשל

כבוד הרב שליט"א
הנחתי על הפלטה בערב שבת קדרה עם תבשיל טשולנד מבושל כל צרכו, והנחתי בתוכו ממש קודם ההדלקה קיגל שלא נתבשל כלל, ובפשטות צריכים לכל הפחות חמישים רגעים לבישול הראוי, האם מותר לי להסיר הקדרה מהאש וכמובן שלא להניחו על מקום אחר אלא ביד, ולהניח הקדרה בחזרה על הפלטה?

תשובה:

שלום רב,

בשום אופן לא ניתן להחזיר את הסיר לאש לאחר כניסת השבת [10 דק' לפני הקיעה או קבלת שבת עצמית], החזקת הסיר ביד מועילה בשביל איסור חזרה שאינו אלא מדרבנן, שאסרו להחזיר גם תבשיל מבושל משום שהוא נראה כמבשל, ובזה הקילו כאשר הוא עודו בידו, אבל כאן יש בעיה שהתבשיל אינו מבושל כל צרכו ויש בכך איסור בישול של ממש, ולזה לא מועילה החזקתו ביד.

מקורות:

אף שלדעת הרא"ש אין איסור בישול בדבר המבושל כמאכל בן דרוסאי שהוא חצי או שליש בישול, להלכה הסכימו הפוסקים להחמיר בזה, וכמבואר בבית יוסף בסי' שיח.