לבטל פועל לאחר שיצא לעבודה

מה הדין להלכה ולמעשה בתשלום לפועל שביטלתי אותו. יש לציין- הוא שאל כמה פעמים בימים הקודמים ונאמר לו שהעבודה מתקיימת למרות סיבות שונות. בסוף הסיבה הכריעה לבטל. הוא יצא כבר לנסיעה, ארוכה, שמשם רצה להתארגן ולהתכונן שם(האם בכלל התכוננות נחשבת שהרי יכל לוותר על זה?) ועוד אחכ להגיע למקום. והיה נשאר לו עוד זמן.
דבר נוסף מה קורה אם אני מעסיק אותו בזמן אחר באותו תשלום? האם אפטר מהתשלום ומהדמי בטלה ומדמי הנסיעה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

פועל שכבר התחיל לצאת או להתכונן, שוב אי אפשר לחזור. אם הפועל התחיל לצאת או להתכונן במועד מוקדם מדי ולא סביר, אין זה מחייב. אבל אם התחיל במועד סביר, הרי זה מחייב, גם אם ניתן להתחיל יותר מאוחר.

ניתן לתת לפועל עבודה אחרת שאינה קשה יותר מהעבודה הראשונה. ויש מחלוקת אם ניתן לתת גם עבודה קשה יותר בתוספת תשלום בהתאם.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שלג סעיפים א-ב וסי' שלד סעיף א.