לקוח הזמין סטים של ד' מינים וחזר בו, על מי ההפסד

אני השנה עובד בארבעת המינים ויש לי עוד נערים שמוכרים בשבילי ומקבלים על זה אחוזים.

אחד מהסוכנים אמר לי שמישהו רוצה לקנות 3 סטים אז הלכתי לקנות לו את 3 הסטים ואז הלקוח שרצה לקנות ביטל לנו ואני לא יכול להחזיר את הסטים למי שקניתי ממנו.

השאלה היא מי אחראי על הכסף שבוזבז, אני או מי שעובד אצלי?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם מדובר אותם נערים הם שלוחים שעובדים בשבילך ומקבלים אחוזים, אז ההפסד חל עליך בוודאות. גם אם מדובר בסוחרים שקונים ממך ומוכרים, אם הלקוח חזר בו לפני שהסוכן קיבל את סטים לידיו, מסתבר שההפסד הוא עליך.

בעיקרון אתה יכול לתבוע את הלקוח שהזמין וחזר בו.

מקורות:

המבטיח לקנות וחוזר בו, חיובו הוא מצד דין גרמי בלבד. עיין שו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ח, בנתיבות שם ס"ק טו ובחזון איש ב"ק סי' כג אות לה. ועיין בספר משפט שלמה ח"ב נתיב יז.
במקרה זה הסוכן אנוס, שהרי לא מקובל להחתים לקוח המזמין סטים על טופס הזמנה וכדו', ואי אפשר לחייב אותו מדינא דגרמי.