המחמיר בפירות נכרי בשמיטה רשאי לקנות ירקות במקומות שאינם מחמירים בכך?

בביתנו נוהגים קדושה גם בפירות נכרי (כדעת החזו"א).
שאלתי היא האם מותר לקנות ירקות בסופרמרקט
(כמובן עם הכשרים) שם שוקלים כל מוצר במדויק ולא נותנים לפי אומדן בלבד.
בברכה
אלי

תשובה:

שלום רב

בענין זה נחלקו הדעות, האם איסור סחורה הוא רק על המוכר או גם על הקונה, לדעה הראשונה, הסיבה שאסור לקנות פירות שביעית היא משום שעל ידי כך הוא מכשיל את המוכר ועובר על איסור של לפני עיור לא תתן מכשול, ולכן נראה שכיון שהמוכר סומך על הוראת הבית יוסף שקדושת שביעית אינה נוהגת בפירות נכרי אין בכך משום לפני עיור גם אם אתה חושש לדעת המחמירים ויש להקל, אלא שבמידת האפשר עדיף לקנות במקום שמביאים פירות חו"ל כדי לחשוש לדעה השניה שיש איסור סחורה גם על הקונה. אולם אין לטרוח בכך הרבה, כיון שהעיקר להלכה לכאורה כדעת הסוברים שאין בזה משום איסור סחורה.

מקורות:

דעת המקנה בקידושין נא ב שגם הקונה עובר באיסור סחורה, וכך יש שמועה בשם החזון איש, אולם הנודע ביהודה באבהע"ז מהדו"ק סי' עו והכפות תמרים סוכה לט א כתבו שדין זה אינו אלא על המוכר, וכן נראה במבי"ט ח"א סי' כא ובמאירי סוכה שם ע"ב. אגב קניית פירות שביעית מגוי מותרת גם לדעת החזון איש כמבואר בדבריו בסי' י ס"ק יד [הוראה זו מאששת את השמועה לעיל שמיהודי אסור לקנות, שכן אם האיסור הוא משום לפני עיור, אין חידוש בכך שמותר לקנות מגוי שאינו מצווה על מצוה זו.