האם מים או זיעה מרובה נחשבים חציצה בתפילין

שלום לכבוד הרב
שמעתי פעם שמים בשערות (אחרי מקוה או מקלחת) חוצצים לגבי תפילין וצריך לחכות חצי שעה.
א. האם זה נכון?
ב' אם אפשר מקור לזה בבקשה.
ג. בדיעבד צריך לחזור ולהניח או שאפשר להניח שהשערות יבשו תוך כדי התפילה.
ד. מה הדין בזיעה מרובה?
תודה רבה ויום טוב

תשובה:

מים או זיעה מרובה חוצצים בתפילין, כמבואר בשערי תשובה סי' כז ס"ק כה בשם הברכי יוסף, על פי דברי ההגהות מימוניות שכתב שהכהן הגדול היה מנגב את גופו ביום הכיפורים לאחר עלייתו מהמקווה כדי שלא תהיה חציצה בין בגדיו לגופו. והובאו הדברים בספרי האחרונים.

נראה שאם בשעת התפילה כבר יבשו הוא מקיים מצותו, לפי שהמצוה אינה במעשה ההנחה אלא במה שהם מונחים על בשרו, וכדברי התוספות הידועים שגם אשה יכולה להניח תפילין לאיש אף שאינה מצווה על ההנחה, מטעם זה.

אגב, לחות רבה מידי עלולה לפגום בכשרות התפילין וכדאי מאוד להמנע מכך.

בהצלחה