חוב שיש למלווה צ'קים האם השמיטה משמטת?

שלום כבוד הרב.
אדם שהלוה כסף והלווה מחזיר לו בתשלומים כגון שהביא לו צ'קים או עשה הוראת קבע ולא עשה פרוזבול. האם המלוה צריך להחזיר את הצקים ולהפסיק את בהוראת קבע? האם הלוה יכול לבטל הצק וההוראה? האם הלוה צריך להזכיר למלווה ת שמתקרבת סוף זמן שמיטה?

תשובה:

שלום רב,

הדין הוא כי המלוה את חברו לעשר שנים ובאמצע באה השמיטה, השמיטה אינה משמטת. משום שהשמיטה משמטת רק חובות שחל מועד פורעונם. אולם אם הלווה נתן צ'קים כל חודש. אם כן זמן הפרעון של כל צ'ק הוא ביום הנקוב בו. לכן השמיטה אינה משמטת.

מלבד זאת, לגבי הצ'קים, חוב זה נחשב לגבוי, ואינו כמו כל שטר חוב, לכן כתב הגרש"ז אוירבך (מנחת שלמה ח"ג ס'י קלב אות יט-ד) שהשמיטה אינה משמטת חוב זה. (אולם זה שייך רק בצ'קים כמובן ולא בהוראת קבע).

יודגש, כי להלכה השביעית משמטת רק בסופה, כלומר בסוף שנת תשע"ה.

מקורות:

ראה חו"מ סוף סי' סז.