ממתי מותר ליטול פירות מהאילנות בשמיטה ללא רשות הבעלים?

א. לשכני יש עץ לימונים האם בשנת שמיטה מותר לי לקטוף את הלימונים לצרכי (השכן מרשה לי לקטוף)
ב. יש לי אדנית וגדל בה נענע האם מותר לי לקטוף ולהשתמש בנענע?

תשובה:

שלום רב

א. חשוב מאוד לדעת, ורבים טועים בזה, האילנות אינם מופקרים באופן מידי עם כניסת שנת השמיטה, אלא רק כאשר הפירות קדושים בקדושת שביעית, והיינו שחנטו [תחילת הווצרותם מהפרח] בשנה השביעית. לכן פירות הדר בשנה השביעית אינם מופקרים, כיון שחנטו בשישית, ורק בשמינית הם קדושים אם חנטו בשנה שלפניה. לכן, לענין לימון קשה מאוד לקבוע אם הוא קדוש או לא, כיון שבשונה מכל פירות הדר, לא כל העץ חונט יחד, ויש בעץ עצמו פירות שחלקם קדושים וחלקם לא, ולכן בכל מקרה של ספק יש להמנע מחשש גזל. בכל מקרה, בתחילת השנה השביעית בודאי אין מקום להיתר, אולי בקיץ.

ב. מותר ליטול מהנענע בתנאי שלא נעבדה בשביעית באופן האסור, וכמובן יש לנהוג בה קדושת שביעית.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. איסור ספיחים נוהג רק בדברים שזורעים אותם מחדש כל שנה כמו ירקות, שיחים רב שנתיים אין בהם איסור זה. ראה רמב"ם שביעית פ"ד ה"ג.

  2. ולכאורה בשו"ת הרמב"ם (נ"ל סי' קכח, הובא בדרך אמונה פ"ד משמיטה סעיף כה ציון הלכה מ) פטר מטעם אחר שאין זורעים אותו רוב האנשים (וזה אולי אינו שייך היום ועיי"ש בדרך אמונה שתלוי בנוהג באותו דור) ולכאורה מוכח שאין לפטור מטעם שהינו רב שנתי, וצ"ע