חובת ההקפדה שהצבע השחור ברצועות התפילין יראה מבחוץ

מה שנוהגים להקפיד שצד השחור של הרצועה המשתלשלת מהראש יראה כלפי חוץ
,האם גם ברצועה שחורה משני הצדדים גם נהגו בכך?

תשובה:

שלום רב

לכאורה גם ברצועה שכולה שחורה יש להקפיד שהצד המשתלשל יהיה זה האמור להיות חיצוני.

מקורות:

עיקר ההקפדה שלא תתהפך הרצועה הוא בחלק המקיף את הראש ובזה ודאי יש להקפיד גם ברצועות אלו, שכן יש הקפדה מיוחדת להשחיר דוקא את החלק החלק ולא השעיר כמבואר בפוסקים והוא זה האמור להיות מבחוץ. לגבי הרצועות המשתלשלות אמנם הטעם הוא רק משום נוי מצוה, אבל נראה שהנוי אינו מחמת הצבע דוקא, שכן אין הכרח שהצבע השחור יפה יותר מהטבעי… אלא הנוי הוא שהצבע המחוייב מן הדין ומתקיימת בו מצוה יראה מבחוץ. כך נראה מסברא אולם לא מצאתי לזה מקור מפורש.