שימוש במצלמת אבטחה בשבת

שלום וברכה,
מסיבות מסוימות אנו נאלצים להשאיר את הילדים שלנו עם מטפלת שומרת תורה ומצוות באופן קבוע למשך מספר שעות בשבת קדש.

במשך הזמן עלו כמה חששות בנוגע למטפלת ולכן החלטנו להתקין מצלמת וידאו נסתרת בכדי לתעד את מעשי המטפלת בנקודה מסויימת בתוך הבית.

פעולת המצלמה היא שברגע שהיא מזהה תנועה היא מתחילה להקליט את הוידאו וברגע שאין תנועה היא שומרת את המידע.

שאלתנו היא האם יש בדבר איסור כלפינו וכלפי המטפלת.

יצויין כי בשלב זה אין לנו אפשרות להחליף מטפלת וע"כ הגענו למצב כזה.

תודה מראש ויישר כח.

תשובה:

שלום רב,

ראשית אני מתנצל על האיחור במתן התשובה העומס היה רב מאוד.

מצב כזה אינו מצב ראוי, כפי שאתם מבינים, קדושת השבת מחייבת לברר את הענין הזה באופן אחר. אולם מעיקר הדין מותר לעשות זאת משום שהמטפלת והילדים אינם יודעים על החילול שבת שהם עושים, כלומר, מניח המצלמה אינו עושה כל פעולה בשבת, והאדם המצטלם אינו מכוין לכך ואינו מכך ודינו כמתעסק בעלמא, בפרט שמבחינתו מדובר באיסור דרבנן כיון שהוא כתב שאין בו ממש.

אלא שכמובן גם אם בשעת הדחק גדול כך תנהגו, עליכם להקפיד שהמצלמה לא תפעל בזמנים בהם אתם שוהים בבית שכן אתם יודעים מקיומה. ולא ניתן להקל בזה משום פסיק רישא דלא ניחא ליה כיון שבאופן עקרוני אתם מעונינים בפעולתה, אף שאין לכם ענין שתצלם אתכם.

בהצלחה רבה ושבת שלום.

מקורות:

ראה בהרחבה בס' ארחות שבת ח"א פרק טו סעי' לה ובהערה שם מדברי הפוסקים, ובח"ג פרק כו סעי' כז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב על התשובה.

    לפי איך שאני מבין מהתשובה – עלינו להקפיד שאנו עצמנו לא נעבור באיזור המצלמה כדי שאנו לא נפעיל אותה.