שימוש בטלויזיה ומחשב בשבת

שלום רב כבוד הרב,
ברצוני לשאול שתי שאלות לגבי שימוש במחשב וטלוויזיה בשבת:
1. האם מותר להשתמש במחשב נייד בשבת כאשר הוא הופעל לפני כניסת שבת? יש לציין שאין כל שינוי בעוצמת התאורה שלו לאורך כל השבת,ואין שימוש בכל מסמך ותוכנות כתיבה במחשב .
2.האם מותר לצפות בטלוויזיה בשבת בערוצים זרים,כשעוצמת הקול נמוכה,כאשר הטלוויזיה הופעלה מבעוד מועד?

בתודה מראש ובברכת יום טוב.

תשובה:

שלום רב

השימוש במחשב כרוך באיסורים רבים מאוד, כל הקשה על אחד הקלידים יוצרת מעגלים חשמליים שאסור ליוצרם בשבת.

צפייה בטלויזיה בשבת אסורה גם כאשר מדובר בערוצים זרים והפעילות כולה היא על ידי גויים משום "אוושא מלתא". כלומר, כל פעולה שמשמיעה קול של דבר האסור בשבת אסור לעשותה אפילו מבעוד יום, וכמו הדלקת ממטרות בערב שבת באופן שיפעלו בשבת, ואף בענין זה הוא כך.

יתר על כן יש לזכור, שלא ניתנו שבתות לישראל אלא כדי שיעסקו בהן בתורה ובמצוות, צריך לנצל את השבת לשבת יחד בחוג המשפחה ולשוחח לשיר ולסעוד יחד, לחזק את הקשרים המשפחתיים באוירה מרוממת, ולצבור על ידי כך כח רוחני ונפשי לכל השבוע הבא עלינו לטובה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רנב סעיף ה ומשנה ברורה שם ס"ק מח – נ.