פרטים בדיני ברכות הנהנין

מה מברכים על:
סלט חסה עם מנגו???
עוגת פאי פירות שהבצק והפירות לא נאפו יחד??
סלט פירות שרובו פירות אדמה??
קורנפלקס עשוי תירס??
חמוציות??
פריכיות אורז מרוחות גבינה???
כריות עם חלב???
מקרוני עם ירקות??
מרק עוף עם כמות מרובה של אטריות??
מים לשתית תרופה??
שוקולד ממולא בשברי אגוזים??
טחינה מקושטת בעלי פטרוזיליה??

תשובה:

שלום רב

הרבית לשאול… נשתדל לענות על הכל בקצרה.

1. בכל סלט שהמינים מעורבים יחד ונחשבים מאכל אחד הברכה נקבעת לפי הרוב, אני מניח שבמקרה שלך הרוב הוא החסה וברכתו אדמה.

2. אכן, יש כלל שאומר שכאשר שני המינים לא נאפו יחד מברכים שתי ברכות, אולם הגדרה זו אינה מדוייקת, הכלל הוא שעל מאכל אחד מברכים ברכה אחת, בדרך כלל כשהדברים לא הוכנו יחד הם לא מאכל אחד… אולם במקרה שלך מדובר בעוגה אחת שברכתה מזונות אלא שאת הפירות מניחים בסוף האפייה. כך הוא אגב גם לגבי ופלים, שהשוקולד אינו נאפה יחד עם הבצק ואעפ"כ ברכתם מזונות.

3. אדמה, וכנ"ל 1.

4. רוב הקורנפלקס המצוי כיום עשוי מתירס טחון וברכתו שהכל, אולם מצויים מינים שאינם טחונים אלא מעוכים בלבד, ואלו ברכתם אדמה.

5. אדמה, וראה כאן.

6. הפריכיות ברכתן אדמה והגבינה אינה אלא טפילה להן.

7. אם עיקר הכוונה רק לכריות והחלב בא לריכוך ולטעם בלבד הברכה היא מזונות, ואם יש כוונה גם לשתות חלב, יש לברך שתי ברכות.

8. מזונות.

9. ראה כאן.

10. אם לא צמאים לא מברכים.

11. שהכל.

12. שהכל.