לברר מחיר כאשר לא מתכוונים לקנות

למדתי שאסור להכנס לחנות ולבדוק את המחיר אם אין בכוונתי לקנות
1. אם אני יודע את המחיר של מוצר מסוים ונכנסתי למקום מסוים וראיתי שהמחיר גבוה מהרגיל (פחות משתות) אני חייב לקנות?
2. האם יש הבדל בין חנות פרטית לרשת (באופן שהבעלים לא נמצא)?

תשובה:

1. אם לכתחילה נכנסת על דעת לקנות, אין שום חיוב לקנות.

2. במקרה שבעל החנות לא נמצא רק מוכרת שמקבלת משכורת, אין איסור לברר מחיר (אם אין לחץ בחנות). מאחר שכל הטעמים שנאמרו באיסור זה (לאכזב את בעל החנות ולגרום לו להוריד את המחיר) לא שייכים במקרה זה.

מקורות:

איסור זה הוא בשו"ע חו"מ סי' רכח סעיף ד ועיין במאירי ב"מ דף נח ע"ב.