מה עושים כשאבד קופת צדקה?

היו לנו בבית קופות צדקה של כל מיני מוסדות תורה צדקה וכדומה. ולפני כמה שנים עברנו דירה, והיום אנחנו לא יודעים איפה הקופות. מה אנחנו צריכים לעשות. והאם זה יועיל אם מכאן ולהבא כל תרומה שנתרום לארגונים שונים של תורה צדקה וכדומה, נאמר שזה יהיה במקום הכסף של הקופות שאולי נאבד ?

תשובה:

שלום רב

באופן כללי, כאשר הכסף נכנס לקופה של אירגון מסויים, אותו אירגון זוכה בכסף ושוב לא ניתן לשנות אותו לצדקה אחרת. לכן, להצד שאתם חייבים לשלם על איבוד הקופות, לא תוכלו לתת כסף לאירגון אחר אלא לאותו אירגון בעל הקופה האבודה בדוקא. במקרה שאינכם יודעים לאלו אירגונים היו הקופות, יש לנהוג בענין זה כמו בכל פרעון של גזל וכדומה לאדם שאינני יודע ומכיר אותו, והוא לעשות בזה צרכי רבים. כלומר, לתרום לאירגון המקיף כמה שיותר אנשים, באופן כזה יש להניח שאותם אנשים שזכו באותו הכסף יתכן שיהנו אף הם מהשבתו. יש שנהגו באופן כזה לקנות סידורים לכותל המערבי, לשם מגיעים יהודים רבים וקיים סיכוי רב יותר שיהנו ממנו.

מקורות:

על שינוי יעוד בקופת צדקה ראה כאן. על כך שניתן להעביר כסף מישיבה אחת לחברתה ראה כאן.