תרומות לעמותה המשמשות לפירעון חובות והוצאות נילוות

אדם שפתח עמותה לעזרה למשפחות נזקקות והשקיע בהקמת העמותה 150 אלף דולר (על דעת הלוואה לעמותה).

השאלות הן:
1. כמה כסף מסך ההכנסות החודשיות של העמותה יכולים לשמש כהחזר הלוואה.
2. מה התחשיב ההלכתי להוצאות שוטפות של העמותה כגון משכורות שכירות וכו' – מסך ההכנסות החודשיות של העמותה.
3. כיום מוחזקים שתי אברכים יר"ש בגיוס כספים לעמותה בכל חלקי הארץ שעובדים במסירות נפש ממש ואינם משתכרים לפי ההכנסות לעמותה, האם אפשר להחשיב את משכורותיהם כתמיכה של העמותה מכספי הצדקה? מדובר במשפחות קשיי יום, ועבודתם נבדקת מקצועית ע"י אדם המבין היטב בגיוס תרומות.

תשובה:

1. בעיקרון העמותה חייבת להחזיר את החוב בהקדם האפשרי. הבעיה היא שייתכן שאם התורמים היו יודעים שכל התרומות מיועדות לפירעון חובות בלבד, הם לא היו תורמים. לכן, ניתן לקחת רק אחוז כזה שסביר שהתורמים היו מסכימים.

2. יש לצמצם בהוצאות ככל האפשר. כל הוצאה שמקובלת להיות בעמותה כזאת מותרת.

3. לפי האמור בסעיף 2 אין הבדל אם מחשיבים את שכרם כתמיכה או לא. אבל, כיון שהבעיה בהוצאות מופרזות היא חשש שאם התורמים היו יודעים לא היו מסכימים לתרום, העובדה שהמתרימים בעצמם נזקקים לצדקה היא נקודת זכות.