שכר ועונש ביהדות

אדם שרוצה מאוד דבר מסוים למה הוא אינו יכול להשתמש בזכותיו או ה' אינו נותן לו לעשות זאת. מהזוית שלי הקב"ה הוא רק שומר או בנקאי ששומר את כספי.

תשובה:

שלום רב

לדעתי, נקודת המבט צריכה להיות שונה לחלוטין. באופן עקרוני הקב"ה אינו חייב לנו שום דבר. גם אם נניח שאנחנו צדיקים גמורים ויש לנו רק זכויות ולא חובות [כפי שהיה נשמע משאלתך…] לא מגיע לנו על זה שום דבר, אנחנו עבדי ה' ומחוייבים לשמוע בקולו בכל תנאי, כיון שהוא ברא אותנו והוא מקיים ומחייה אותנו בכל שניה ושניה. כל מה שהקב"ה נותן הכל בחסד וברחמים בלי שמגיע לנו שום דבר. אלא שהקב"ה ברוב טובו יצר כביכול מציאות כזו של שכר ועונש בה הוא גומל לנו על מעשינו הטובים, וזאת כדי שבבואנו לקבל ממנו שכר לא תהיה לנו בושה לקבל ונרגיש כביכול אנחנו אוכלים מפירות עמלנו. רעיון זה מבואר בהרחבה בספרו של הרמח"ל דעת תבונות, ראה שם. כמעט כל ספרו מיוסד על ביאור הענין הזה.

מלבד זאת כפי שכבר רמזתי קודם אנחנו מאוד מאוד רחוקים מלעשות רצון ה' בשלימות, ולעיתים נדמה שאנחנו חוטאים יותר ממה שאנחנו מקיימים, ואף על פי כן הקב"ה מאריך אפו ולא גומל לנו רע ומצפה שנשוב אליו באמת ובתמים. אבל לבוא ולומר שעוד מגיע לנו משהו זה כבר מרחיק לכת…

יתר על כן יש לדעת, שכל הבא משמים הוא טוב, אלא שלעיתים אנחנו לא מבינים זאת בעיני הבשר שלנו, ולכן גם אם אנחנו רוצים מאוד משהו לא בהכרח שכך אכן טוב לנו, זה רק ה' יודע…

בהצלחה רבה, חיים טובים ומאושרים.