האם ראוי להמתין בין בשר לחלב שלש שעות?

בס"ד
שלום לכבוד הרב
1. האם יש מקור למנהג יוצאי גרמניה ואוסטריה להמתין 3 שעות בין בשר לחלב? אשמח למקורות
2.האם אשכנזים יכולים לסמוך על פסק הרמ"א ולהמתין שעה אחת בלבד בין בשר לחלב?
3. שמעתי שהמהרש"ל החמיר בדין זה גם לאשכנזים, האם הרב יודע את המקור לכך?

תשובה:

שלום רב,

מקור הדין להמתין שש שעות כפי שפסק בשו"ע יו"ד סי' פט הוא משום שזה הפסק שיעור שבין סעודה לסעודה. המקור הראשון שאנו מוצאים מנהג של שלש שעותהוא ברבינו ירוחם בהלכות איסור והיתר (בסוף סי' לט). ראה עוד בדרכי תשובה סי' פט סק"ו בשם מזמור לדוד שרצה להגן על המנהג משום שלא בכל זמן ההמתנה בין הסעודות הם שש שעות.

אני לא מכיר מקורות ברורים יותר. ואכן דעת כמה פוסקים שבארץ אין לנהוג כך, ראה בספר קיצור שולחן ערוך (של הרב פפויפר) שהביא בשם הגרש"ז כך שבארץ אין לנהוג כך. וכך מובא בשם הגרי"ש אלישיב. אך אני מכיר אדם שנהג עפ"י מסורת משפחתו המתנה של שלש שעות, ושאל את הגרא"מ שך זצ"ל, שאמר לו שאינו צריך לשנות ממנהג אבותיו.

על מה ששאלת בשם המהרש"ל אינו יודע.