כיצד ניתן להכשיר סיר פלדה המצופה באמייל?

שלום כבוד הרב. איך אפשר להכשיר סיר פלדה שיש לו ציפוי אמייל? תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב.

כלים המצופים באמייל נחלקו הדעות אם ניתן להכשירם, למעשה ההכרעה שניתן להגעיל אותם בתוך מים רותחים המבעבעים על גבי האש, אלא שטוב לכתחילה לבצע פעולה זו 3 פעמים ולא פעם אחת בלבד.

מקורות:

בשו"ת חתם סופר יו"ד סי' קיג דן האם אמייל נחשב כחרס שלא מועילה בו הגעלה, וע"ע מש"כ בזה בשו"ת כתב סופר יו"ד סי' עח ושו"ת מהר"ם שיק יו"ד סי' קמ, ובנוגע להכרעה האמורה ראה ערוך השולחן יו"ד סי' קכא סעי' ז, שו"ת מלמד להועיל או"ח סי' צד, שו"ת רב פעלים ח"ג סי' כח, ושו"ת שבט הלוי ח"ב סי' מג וחזון עובדיה הגעלה סי' ט.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. מובא בשם חזון עובדיה להתיר אמייל בהגעלה. כיום כבר ידוע כי אמייל עשוי מאבקת זכוכית שאו שנדון אותה כזכוכית או כחרס ובכל מקרה לאשכנזים לא ניתן יהיה להגעילה. ההיתר של הרב פעלים שהובא בחזון עובדיה הוא רק לספרדים, וגם הוא התיר רק בכלי שני ולא בסירים.

  2. שאלה שלי מה לגבי הגעלת מחבת שהוא בשרי להגעיל עלמנת שיהיה חלבי מחבת העשויה
    מפלדת פחמן קוווליטי פרימיום עם שכבת אמייל עמידה בחום עד 400 ס"מ.(ככה כתוב על האריזה של הכלי)

    וכמו כן אשמח לדעת האם אפשר להכשיר עלידי הגעלה גם לפסח

    אנחנו ספרדים רוצים תשובה לגבי מה ההלכה לפי דעת מרן השולחן ערוך(הלכות הרב עובדיה יוסף)

  3. למנהג הספרדים אפשר להגעיל כלי בשרי שיהיה חלבי, ספציפית על מחבת לא הייתי עושה את זה, כיון שההגעלה דורשת נקיון מוחלט וזה כמעט בלתי אפשרי במחבת.

  4. המחבת נקיה מאוד
    ממש נקיון מוחלט כי השתמשתי בה רק פעם אחת
    והיא עם ציפוי אמייל שהוא כמו זכוכית ומתנקה ממש מבריק האם יהיה בסדר אם הוא נקי מבריק?

  5. אפשר להגעיל, אבל יש לעשות את התהליך שלוש פעמים, כלומר לטבול ולהוציא, ושוב לטבול ולהוציא ושוב לטבול ולהוציא ראי מה שכתבתי בזה כאן לפני כמה שנים.
    https://din.org.il/2014/04/04/%D7%9B%D7%99%D7%A6%D7%93-%D7%A0%D7%99%D7%AA%D7%9F-%D7%9C%D7%94%D7%9B%D7%A9%D7%99%D7%A8-%D7%A1%D7%99%D7%A8-%D7%A4%D7%9C%D7%93%D7%94-%D7%94%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%A4%D7%94-%D7%91%D7%90%D7%9E%D7%99%D7%99/