האם ניתן להכשיר את החצובות שעל הכיריים לפסח?

השגתי לכיריים חלקי חילוף של מבערים, יש חסר בחצובות.
חצובות אלו הברזלים שעליהם מונח הסיר.
האם ישנה אפשרות של הכשרת החצובות לפסח?
תודה

תשובה:

שלום רב.

קשה להכשיר חצובות לפסח, כיון שהן טעונות ליבון קל [להכניס אותן לאש עד שיוכלו לשרוף עליהן קש] ובאופן כזה הציפוי שעליהם יתקלקל כליל.

מקורות:

מעיקר הדין, בכל ימות השנה ניתן להשתמש באותן חצובות לחלבי ובשרי כאחד, בתנאי שמתייחסים אליהם ככלי טרף, והיינו, שאם נופל עליהן דבר מאכל חם יש להשליכו לאשפה. כמו כן יש לנקותם בנפרד שלא על גבי כלים [כאשר הנקיון נעשה במים חמים] ויש לייחד להם סקוצ' מיוחד. כמו כן, חובה להקפיד שלא להניח עליהם סיר שאינו מנוגב היטב מלמטה [שכן באופן כזה אם החצובה אינה נקייה ויש עליה שיירי מאכל מהמין השני הכלי נאסר]. הטעם לכך, הוא משום שמגע יבש בין כלים אינו אוסר.

אולם, לענין פסח נהגו להחמיר שאף מגע יבש אוסר, ומשום כך לא ניתן להשתמש בפסח בחצובות המשמשות לכל ימות השנה. וראה בהרחבה בזה בשו"ע או"ח סי' תנא סעי' ד ובנושאי כליו שם ובמשנה ברורה שם ס"ק לד, וע"ע שו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סי' נט, ובשו"ת תשובות והנהגות ח"ב סי' שפז.

הצטרף לדיון

תגובה 1