חיוב נטילת ידיים כשנוגע במקומות מזוהמים שבגוף ובבגדים

האם יש חיוב נטילת ידים אם נגעתי ב:
א. נעל של זמנינו שהוא נקי.
ב. שער וכנ"ל.
ג.תוך האף והאוזן. כשהם נקיים.
ד. טישו משומש שיש בו טופח ע"מ להטפיח. ובזה גופא: אם גם על היד שלי נעשה טופח וכו'

תשובה:

א. גם בנעליים נקיות יש חיוב נטילת ידים אא"כ הן חדשות ללא שימוש, ראה כף החיים סי' ד ס"ק ע על פי המגן אברהם שם.

ב. עצם הנגיעה בשיער אינה מחייבת נטילת ידים, אא"כ חיכך בו, וממילא נגע בתוכו מקום שיש בו זוהמה. ראה שו"ע סו"ס ד ובס' דעת תורה שם, וע"ע שו"ת שבט הלוי ח"ח סי' ב.

ג. נחלקו בכך הדעות: הרמ"א סי' ד סעי' כא מחייב נטילת ידים והגר"א שם מיקל בזה והובא במשנה ברורה שם, וכמדומה שכך הוא המנהג.

ד. כנ"ל אות ג.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בגרביים אין להחמיר אלא אם הן מזוהמות, כמבואר בערוך השולחן סי' ד סעי' כא ועוד אחרונים וכן דעת הבן איש חי, וכן נראה לענין נעלי בית שרגילים להשתמש בהם בבית בדוקא, כמבואר בפסקי תשובות סי' ד אות כב.