סדר אמירת הקדיש בראש חודש

שלום וברכה. במנהג חו"ל אומרים בר"ח שיר של יום וגם ברכי נפשי. האם קדיש יתום אומרים פעמיים או רק אחרי ברכי נפשי? תודה

תשובה:

שלום רב.

המנהג הוא שאומרים קדיש רק לאחר ברכי נפשי. צריך לדעת, שבעצם הקדיש הנאמר לאחר שיר של יום הוא תקנה מיוחדת עבור היתומים, ומשום שמנהגם היה בחו"ל בעיקר בקהילות אשכנז שרק יתום אחד אומר קדיש, וכדי לאפשר לכולם לומר קדיש הוסיפו לומר זאת לאחר שיר של יום [תקנה זו נצרכה בעיקר בשביל יתומים קטנים שאינם יכולים לעבור לפני התיבה], אבל מלבד זאת יש למעט בקדישים ולא להרבות. ידועים דברי בעל המנוחה וקדושה [תלמידו של הגר"ח מוולוז'ין] שאמר שקדיש לבטלה דינו כברכה לבטלה! כאן בארץ ישראל התקבל מנהג הספרדים שכל האבלים אומרים קדיש יחד, אולם, בארצות אשכנז לא נשמע כדבר הזה.

לכן, בזמנינו בפרט אין כל טעם להוסיף בראש חודש קדיש נוסף שאינו נאמר בכל יום.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קלב סעי' ב ובמשנה ברורה שם.