מדוע אסור להדליק אור בשבת

לכבוד הרב, מדוע אסור להדליק אור בשבת? והאם הדלקת אור בשבת היא כמו הדלקת אש? שמעתי ממישהי ששמעה מאיזה רב שאם מישהי שכחה להדליק נרות שבת יכולה לברך על הדלקת נרות שבת ולהדליק אור האם דבר זה נכון? האם אסור להדליק אור מכיון שזה כמו הדלקת אש או כיון שזה כמו ליצור דבר חדש? ומדוע גם ביום טוב אסור להדליק אור? אך מצד שני ביום טוב יש את ההקלה של להדליק מאש לאש ובשבת אין הקלה זו, מה ההבדל בין שבת ליום טוב בעניין זה? תודה רבה על התשובה.

תשובה:

שלום רב,

הדלקת אור אסורה מדאורייתא. לדעת רוב הפסוקים האיסור הוא משום "לא תבערו אש בכל משבותכם ביום השבת". ולדעת החזון איש האיסור הוא גם משום "בונה" שהוא אחד מל"ט אבות מלאכות האסורות בשבת. ואיסור זה נעשה בכל פעם שיש סגירת מעגל חשמלי כהדלקת אור וכד'. והיום חוששים גם לדעת החזו"א.

הסיבה שאסור להדליק אור ביו"ט הוא גם בגלל שאסור לכתחילה להדליק אש ביו"ט (רק להעביר אש ממקום אחר מותר לצורך אוכל נפש). ובעיקר, בגלל שאיסור בונה יש ביום טוב בדיוק כמו בשבת.

לגבי הדלקת נרות שבת ע"י הדלקת החשמל, הדבר נכון, וראה כאן.