הזמין חלק למחשב וחזר בו

שלום וברכה לכבוד הרב.

אני נוהג להתעסק בתיקון מחשבים לעיתים וידוע לחברי שאני עוסק בכך.
לאחרונה חבר ביקש ממני להזמין חלק להחלפה מחשב נייד עבור חבר שלו. לא דרשתי תשלום מראש והזמנתי את החלק, כשהגיע החלק התברר שהבחור שעבורו החלק יועד אינו מעוניין לתקן.
אני ביקשתי מהחבר את התשלום עבור החלק והוא שילם. בקשר לחלק עצמו הוא אמר שאין לו מה לעשות איתו ושאני אעשה בו כרצוני?

האם יש בזה גזל?
האם צריך לנהוג בדרך אחרת?

תודה מראש…

תשובה:

על פי ההלכה הוא לא היה מחויב לשלם לך. אבל אם הוא הסכים לשלם ולהשאיר לך את החלק, אין בכך גזל, משום שהוא רוצה להיות הגון כלפיך. ואדרבה, כך היה ראוי לנהוג שלא לגרום שום נזק.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ח "אמר לאומן: עשה לי דבר פלוני ואקחנו ממך, ועשאו האומן, ואחר כך אינו רוצה לקחתו, והוא דבר שאם לא יקחנו מיד, יפסיד, חייב". החיוב לשלם הוא מדינא דגרמי, עיין נתיבות שם.
במקרה זה אין חיוב משום שהחלק לא יילך לאיבוד וניתן להשתמש בו בהזדמנות אחרת. גם יש אפשרות להחזירו לספק. בנוסף לכך, הרי במקרה זה המזמין אמר שהוא מזמין עבור חבר והיה סיכון שהחבר לא ירצה את התיקון, אין מקום לחייב את המזמין מדינא דגרמי.