האם יש חיוב לעמוד בחזרת הש"ץ?

האם יש הידור לעמוד במשך כל חזרת הש"צ, או שעדיף לשבת אחרי "אתה קדוש"?

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה ראוי לעמוד, אולם היושב לאחר הא-ל הקדוש יש לו על מי לסמוך.

מקורות:

ברמ"א סי' קכד כתב: ויש אומרים שכל העם יעמדו כשחוזר הש"ץ התפילה, ומקורות בס' מנהגי טירנא [הרמב"ם תפילה פ"ט ה"ג כתב אף הוא: והכל עומדים ושומעים ועונים אמן אחר כל ברכה, אולם, נראה שדבריו אמורים בזמנם שהיו רבים שאינם בקיאים להתפלל בעצמם והיו יוצאים ידי חובתם בתפילת הש"ץ]. אולם, בס' הלכות קטנות ח"ב סי' פ כתב שראה קהילות קדושות רבות שהציבור אינו נוהג לעמוד בחזרת הש"ץ ומביא ראיות למנהגם, וכ"כ בשו"ת לבושי מרדכי תנינא או"ח סי' צא, וכן היה מנהגו של הדרכי חיים ושלום לשבת לאחר הא-ל הקדוש, כמובא שם אות קעח, וראה שו"ת יחוה דעת ח"ה סי' יא, שאף שראוי לעמוד כבר פשט המנהג להקל והנח להם לישראל.