לגרום ללקוחות לקנות בכמות גדולה יותר

בס"ד בר"ה

שלום רב. האם מותר לבעל חנות כגון תבלינים לשים לקונים שקיות גדולות או כף גדולה כדי שהקונה ירגיש שלקח מעט ויוסיף ויקנה יותר. במידה שאסור, מה יעשה אדם שעובד בחנות כזו כדי להינצל מאיסור.

תודה רבה ותזכו למצוות.

תשובה:

שלום רב,

לא נראה לי שיש בכך איסור, כיון שלא מרמים את הלקוח באיכות הסחורה, אלא משכנעים אותו לקנות יותר, מה שיכול להיות גם לטובתו.

מקורות:

אם הלקוחות רוצים הם יכולים להתעקש ולקנות רק במשקל מסוים וכרצונם, כך שאם הם לא שוקלים וסומכים על ההשערה הם מרמים את עצמם. נחלקו הפוסקים אם מותר לרמות במכוון כאשר הלקוח יכול לבדוק ולא להתפתות, עיין עלון המשפט גליון 44 עמוד 3 דין 3. במקרה זה שלא מדובר בהטעיה באיכות הסחורה אלא בדבר שרוב האנשים לא מתעקשים (אם מבקשים 100 גרם והמוכר נותן 120 גרם, רוב רובם של הלקוחות לא היו מבקשים להחזיר) נראה שאפשר להקל לכל הדעות.