הנחת תפילין לאחר השקיעה

שלום

באם אדם שכח או לא הספיק להניח תפילין לפני השקיעה, מה ההלכה לגבי הנחת תפילין לאחר השקיעה?
עד מתי אפשר להניח? האם יוצא ידי חובת הנחת תפילין כמו באדם שהניח לפני השקיעה?
והאם מניח עם ברכה או ללא ברכה? האם קורא קריאת שמע עם התפילין או שלא?

תודה

תשובה:

שלום רב.

אדם שלא הניח תפילין כל היום מניח בבין השמשות עד צאת הכוכבים ואינו מברך, ויש אומרים שהמברך לא הפסיד. יש שהחמירו עוד יותר, ולדעתם כל זמן שלא הגיע זמן צאת הכוכבים לרבינו תם [72 דק' לאחר השקיעה שבלוח] יש להניח בלא ברכה. אפשר לומר קריאת שמע עם התפילין, אולם בלאו הכי אין בכך חיוב גמור אלא מנהג בעלמא.

מקורות:

ראה ביאור הלכה סי' ל סעי' ה. אמנם, דעת החיי אדם כלל יד סעי' טז שבבין השמשות יש להניח תפילין עם ברכה, וראה שו"ת יביע אומר ח"ז סי' ז שהסומך על דבריו לא הפסיד. על דעת הסוברים שיש להניח עד זמן צאת הכוכבים לרבינו תם, ראה ס' ישראל והזמנים ח"א סי' ד. וטעמו, משום שרבים מגדולי הדורות פסקו כרבינו תם ויש לחשוש לדבריהם לענין מצות תפילין שהיא מדאורייתא, אלא שבאופן זה הכל מודים שאינו מברך.