שותף שחייב לשותף אחר ורוצה לדחות את מועד הפרעון

לכבוד הרבנים שליט"א, רציתי לשאול הלכה למעשה, שני שותפים עשו עסק, והפסידו, ונוצר חוב של מאה אלף שקל, אחד שילם הכל, ודורש מהשני לשלם חלקו כי יש לו נכסים, וגם נכס בשווי כזה, והשני טוען שמתי שיהיה לו הוא ישלם, למעשה מי צודק?
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שלפי תנאי השותפות שני השותפים אמורים לשלם יחד את ההפסדים וכל הויכוח הוא רק על מועד התשלום.

כיון שיש לשותף השני נכסים הרי הוא חייב למכור נכסים כדי לשלם את החוב מיד. אם הוא טוען שיכול להשיג מזומן תוך שלושים יום וחבל למכור נכס, יש להמתין שלושים יום.

מקורות:

הדין הוא בשו"ע חו"מ סי' קא סעיף ב וסעיף ו, שבעל חוב שאין לו כסף חייב לתת מטלטלין, ואם אין לו מטלטלין הרי הוא חייב לתת קרקע. לפי ההלכה הוא יכול לתת את הקרקע עצמו ואינו חייב לטפל במכירתו. אבל הקונה סחורה ואין לו כסף לשלם, חייב למכור בעצמו כדי לשלם בכסף מזומן. בטעם החילוק כתב הסמ"ע בסק"י שהמלווה כסף עושה חסד עם הלווה ודעתו שיוכל לפרוע לו בדבר אחר, אבל המוכר סחורה מתכוון לטובת עצמו ואינו מוכן לקבל דבר אחר במקום כסף. יש לעיין אם מקרה זה דומה להלוואה או לא, ייתכן שאם השותף הראשון התכוון שהשני ישלם לו מיד, מעולם לא התכוון להלוות וחייבים לשלם לו במזומן.

דין שלושים יום מבואר בשו"ע שם סי' ק סעיפים א-ב.