טבילת כלים בבתי מלון ומסעדות

האם יש הלכה שכלים שמיועדים לציבור ולא לפרט אינם צריכים טבילה?

תשובה:

שלום רב.

בענין זה נחלקו הדעות, יש סוברים שכלים המיועדים ללקוחות או אורחים, כמו בבתי מלון ומסעדות אינם טעונים טבילה, ויש שחולקים וסוברים שאף באלו אין להשתמש ללא טבילה. והמיקל בכך יש לו על מה לסמוך.

מקורות:

בס' דרכי תשובה יו"ד סי' קכ ס"ק ע כתב: פשט המנהג בכל העולם שקונים משקאות אצל מוזג ישראל שלא הטביל כליו ואין חוששים לאיסור, לפי שהמוזג עצמו פטור מן הדין כיון שלא קנאם אלא לצורך מסחרו ופרנסתו להמציא משקאות ללקוחותיו. וכן פסק בשו"ת שבט סופר יו"ד סי' סז ושו"ת מנחת יצחק ח"א סי' מד, וכך הורה למעשה הגרש"ז אויערבך. אולם, ידוע שהחזון איש החמיר בענין זה, וכן הובא בס' מאסף לתורה והוראה ח"ב עמ' 20 בשם הגר"מ פיינשטיין. לכן, אף שיש להקפיד על כך במידת האפשר, בשעת הדחק יש להקל.