דימר חשמלי בשבת

בס"ד שלום,

שאלה:
כפתור עגול להדלקה במנורת חשמל שניתן לסובבו ולהגביר את חוזק אור המנורה, ולא סובב עד הסופו וכתוצאה מכך המנורה מהבהבת במהירות גבוהה מאד – כך שלא ניכר אם היא נכבת ונדלקת או רק מנמיכה ומגבירה את כמות האור שבה, ויש צורך לאור הנל כדי לקיים סעודת שבת , כיצד והאם יש דרך להתיר את סיבוב כפתור המנורה בכדי שהבהבוב יחדל והאור יאיר רגיל? (המצב גורם לצער גדול עד שלא ניתן לקיים סעודת ליל שבת, ואין גוי הנמצא בשכונה).

מה ניתן לעשות?
והאם ניתן לשדל ילד בגיל 3 לסובב את המתג ולהאיר?

תודה

תשובה:

שלום רב.

בשבת בודאי אסור להגביר את אור החשמל או להמעיטו, לגבי יום טוב יש בזה כמה חילוקי דינים וסוגים שונים של דימר, פרטים על כך ראה כאן.

כמו כן, אין היתר לשדל ילד להדליק אור בשבת, ולהיפך, אדם מצווה על שביתת בניו הקטנים, כפי שנאמר בתורה (דברים ה יד) לא תעשה כל מלאכה אתה ובנך ובתך. רק באופנים בהם מותר לחלל את השבת בעצמו יש עדיפות לפעמים לבקש מקטן שיעשה זאת עבורו. פרטים על כך ראה בס' שמירת שבת כהלכתה פרק מ סעי' עב.