שימוש בדוד שמש בשבת

שלום רציתי להבין את הנדון שקיים לגבי דוד שמש בשבת מתי אסור ומתי מותר להשתמש במים חמים מהברז בשבת

תשובה:

שלום רב.

באופן רגיל, לדעת רוב הפוסקים אסור להשתמש במים חמים מהדוד שמש בשבת, משום שברגע שאתה פותח את הברז שבבית נכנסים מים קרים לדוד שעל הגג, ומתבשלים בתוך מימיו. לצורך תינוק או חולה, יש מקום להתיר את פתיחת הברז בשינוי, כגון עם המרפק וכיוצא בזה. דוד שמש שלמרות פתיחת הברז בבית לא נכנסים לתוכו מים קרים, וכגון שסגר את הברז שבגג, יש שהתירו להשתמש במים שבתוכו, גם כשמערב עמהם מים צוננים. ויש שהתירו להשתמש במים שבדוד שמש בכל מקרה, אלא שהורו שלא לסמוך על היתר זה אלא במקום צורך גדול, שמא יבוא לטעות ולהשתמש גם במים שהוחמו בדוד חשמלי.

מקורות:

על דעת האוסרים את השימוש בדוד שמש בשבת מן הטעמים האמורים, ראה ס' ארחות שבת פרק א סעי' קד – קו. על דעת המקילים בזה, ראה ס' שמירת שבת כהלכתה פרק א סעי' נא ובהערה קמה, בשם הגרש"ז אויערבך והגר"ע יוסף. לדעתם, המים הקרים הנכנסים לדוד אינם מתבשלים בתולדות חמה [דבר האסור מדרבנן] אלא בחמה עצמה, וזאת מותר לכתחילה. כמו כן, כניסת המים הקרים לדוד אפשר שהיא נחשבת גרמא, ועיי"ש עוד טעמים אחרים. להלכה, נהגו להחמיר בכך.