שוכר דירה ללא חוזה רוצה לצאת מהדירה בחורף

אנו מעוניינים לעבור דירה והמשכיר אמר לנו שנמצא שוכר חלופי או שנעבור בקיץ, שאז זו תקופת מעברים. אין לנו חוזה בכתב. האם אכן החובה למצוא שוכר מוטלת עלינו, האם נצטרך לשלם שכירות אם נעבור ולא נמצא שוכר? האם לא מספיק מבחינת ההלכה/ החוק להודיע חודש מראש? אנו רוצים מאוד לעבור בהקדם והעניין הזה מעכב אותנו.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

יש דעות שמספיק שלושים יום, ויש סוברים שיש להודיע כפי הקבוע בחוק. לפי החוק אם משלמים כל חודש יש להודיע חודש שלם אחד מראש, כגון: אם משלמים בכל חודש לועזי יש להודיע לפני הראשון בחודש שמעוניינים לצאת בסוף החודש.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שיב סעיפים ה-ו שהשוכר סתם ללא חוזה חייב להודיע 30 יום מראש ובחורף לא ניתן לצאת כלל, בכרכים ובחנויות 12 חודשים מראש. ועיין בשו"ת ציץ אליעזר ח"י סי' נב שאם יש חוק במדינה על זמן ההודעה החוק קובע, והחוק במדינה (חוק השכירות והשאילה סעיף 19) הוא שיש להודיע 3 חודשים מראש ואם דמי השכירות נקבעים לפי חודשים יש להודיע חודש שלם אחד מראש. ועיין עלון המשפט גליון 33 עמוד ה שיש סוברים שבזמנינו די להודיע 30 יום מראש ובחנויות 3 חודשים.