האם ברז של כיור טרף נטרף מהאדים העולים מהכיור

שלום רב,

בכיור שהוא בחזקת טרף, האם יש לחשוש שהברז גם טרף (למשל אדים שעולים מהכיור)?
האם יש נפקא מינה למים חמים שיוצאים מהברז?

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב.

אפשר לערות מים רותחים מהקומקום על הברז, ובזה יועיל להכשיר את הברז מחשש כל שהוא.

מקורות:

יש בדבר זה כמה צדדים להקל, א, מצוי שאין משתמשים במים שהיד סולדת מהברז אא"כ יודע שכן השתמשו, וכשאין יד סולדת בברז או בזיעה אזי נבלעת הזיעה בברז ומספיק הדחה ואין צריך הגעלה. ב, עוד כ' בתשו' הב"ח במקום פתוח אין הזיעה אוסרת והביאו רע"א סוס"י צ"ב דמצטרף לספק. ובפרט שהזיעה  אינה נוצרת מהטרף עצמו אלא מחמת עירוי של מים רותחים על הבשר והזיעה אין לה דין כלי ראשון ולא עירוי מכלי ראשון אלא אולי כלי שני וגם אם עלתה זיעה אינה נבלעת בברז.

גם אם נבלעה זיעה בברז הא הוי מכשירו בעירוי וכבולעו כך פולטו ויש אומרים דסגי בהגעלה בזיעה אבל בוודאי לכולי עלמא מועיל בעירוי גמור ואולי יפתח את הברז במים הכי חמים שבוודאי לא נבלע יותר מזה וכבולעו כך פולטו.