מי חייב לנקות לכלוך שנגרם כתוצאה מבנייה

מה הדין אם קבלן השאיר לכלוך בגלל בניה על מי חלה החובה לנקות, האם על הדייר הבונה או על הקבלן או על הפועלים?

בכבוד רב

תשובה:

הפועלים חייבים מן הדין. הקבלן והדייר חייבים לצאת ידי שמים. יש דיינים הסוברים שדייר הבונה חייב מן הדין על כל נזק שייגרם כתוצאה מהבנייה ואפילו על גרמא דגרמא.

מקורות:

גם אם לא משלמים לפועלים על הניקיון מכל מקום הרי הם חייבים מדין מזיקים. גם לכלוך מוגדר כנזק וכמו שמוכיח הנתיבות בסי' שמ סק"ג מהמשנה בנדה דף נח ע"א ששואל חייב לכבס כתם.
השוכר אדם לעבור עבירה חייב בדיני שמים, עיין עלון המשפט גליון 22 עמוד ג. כל שכן במקרה זה שאין פטור של דברי הרב ודברי התלמיד, משום שהפועלים אינם אמורים לחשוב שהדייר והקבלן לא ידאגו על הניקיון.
דעת הגר"י סילמן שליט"א ועוד הרבה דיינים ששכן רשאי לעכב שלא לנגוע אפילו בנעיצת מסמר ברכוש המשותף מבלי להתחייב לשלם את כל הנזקים שייגרמו, וכל שכן שמרשה לבנות או להתקין מזגן וכדו' הרי זה על דעת כן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הקירות החיצוניים הם רכוש משותף לפי חוק המקרקעין סעיף 52. השכנים יכולים למנוע שלא לפגוע מאומה בשלמות הקירות אם יש להם טעם הוגן לכך.