אש שכבתה לפני שבת אם מותר להעביר את האוכל לאש אחרת

שלום וברכה

תיאור המקרה:
אנו עושים שימוש בפלטה (נחושת) על להבות הגז.
באחת השבתות בטעות כיבינו את הלהבה (לפני או אחרי הנחת הפלטה).
בליל שבת (כמה שעות לאחר כניסת השבת) אנו רואים שהחמין לא רותחים, ואז התברר שאין אש דלוקה תחת הפלטה.
מה עושים במקרה כזה ? האם מותר להניח אצל שכנים ?
באלו תנאים ? (האם זה חייב להיות רותח או חם או אף צונן?) והאם זה משנה האם כיבוי הלהבה היה לפני או אחרי הנחת הפלטה ?

תודה

תשובה:

שלום רב.

אם החמין היה צונן אין אפשרות להחזירו בשום דרך.

אם החמין היה חמים, לפי האשכנזים מותר להחזירו בתנאים דלהלן, ולפי הספרדים אין היתר להחזירו לאש אלא אם כן היה עדיין היד סולדת בו.

פרטי דין החזרת החמין לאש אחרת במקרה שכבתה הלהבה הם כך: אם כיבו את הלהבה לפני שנתנו עליה את התבשילים אסור להחזירה על גבי האש רק על גבי סיר אחר העומד על האש.

אם כיבו את הלהבה בטעות אחרי שנתנו עליה את התבשילים, מותר להחזיר את החמין לאש של השכן.

אם מסתפק אם כיבה את הלהבה לפני הנחת התבשילים או לאחר הנחתם, יכול להקל ליתן את הסיר על פלטה חשמלית של שכן, ועדיף שיתן על גבי צלחת הפוכה וכדו'.

מקורות:

ראה כאן באריכות בפרטי דין חזרה, וכאשר מסתפק מתי כבתה הלהבה כתבנו לצרף את דעת הסוברים שאין איסור חזרה בתחילה בפלטה חשמלית מכיון שאין דרך לבשל בה.