העברת מרק לסיר ריק שעל האש

האם מןתר להעביר מרק חם ישירות מסיר שהיה על הפלטה לתוך סיר ריק כדי שימשיך להיות על הפלטה. לדוגמה יש לי סיר גדול של מרק חם על הפלטה, וכעת אני רוצה להורידו מהפלטה, אך חלק מהמרק אני רוצה להשאיר למחר, האם אני יכול לשפוך מהסיר החם לתוך סיר קטן ריק שאני מעמיד עכשיו על הפלטה. ואם מותר האם מותר גם עם מצקת.

תשובה:

שלום רב.

לבני אשכנז, אפשר לעשות זאת כאשר מתקיימים כל תנאי חזרה, דהיינו שהמרק עדיין חם, ולא הונח עדיין על גבי הקרקע, ואז אפשר להעבירו לסיר אחר ריק ולהניחו על גבי האש. וניתן לעשות זאת גם באמצעות מצקת או כוס.

ולמנהג בני ספרד אין לעשות כן.

מקורות:

אף שהגמרא (בדף לח,ב) מסתפקת בפינן ממיחם למיחם, אך כתב המשנה ברורה (בשער הציון רנג,מז) שקיי"ל כהמקילים בספק זה כיון שבלאו הכי יש מקילים בכלי שני. וכן כתבו להלכה בארחות שבת פרק ב' סעיפים נט-ס. אך למנהג בני ספרד אסור לעשות כן מפני שיש איסור בישול אחר בישול בלח, ובכלי שני נחשב שנצטנן כמו שכתב הביאור הלכה שיח,ד ד"ה אם.