החזרת מרק לאש בשבת

שאלה:

שאלה שנוגעת הלכה למעשה – בליל ש"ק לוקחים קצת מרק ומחזירים לאש לצורך הבוקר. מתנאי חזרה שהאש יהיה גרוף וקטום. פלטה חשמלית נחשבת ככזאת? או שצריך לכסות בניר כסף? תנאי נוסף – שיאחוז בידו – האם צריך גם את המכסה לאחוז או שמספיק את הסיר? וניתן יהיה להניח את המכסה ע"ג קרקע ולכסות שוב לאחר מכן? צריך גם שיהיה בדעתו להחזיר. מה אם מסוופק? לא יודע כמה מרק יש וכמה ישאר לאחר שכולם לוקחים – אם ישאר ב"כדי השבה". האם יש תנאים נוספים ששכחתי?

תשובה:

שלום וברכה

הפלטה נחשבת כירה גרופה וקטומה כיון שאין בה אפשרות לשינוי מצבי חום.

את המכסה אין צורך לאחוז בידו, הענין של חזרה הוא ביחס לאוכל ולא ביחס לכלי… מה שכן עוררו פוסקי זמנינו, שהרבה פעמים כאשר אתה מסיר את המכסה מצטברים עליו אדים והם מצטננים, ואחר כך כשמכסים את הסיר שוב הם מתבשלים, ואמנם הם מועטים מאוד והיה מקום לומר שאין בזה חשיבות, אבל נהגו להקפיד או להניחו מיד על הפלטה שלא יצטננו, או לנגב אותו לפני כיסוי הסיר בשנית.

גם אם אתה מסופק אם ישאר זה נחשב דעתו להחזיר.

ברכה והצלחה ויום נעים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום לרב המשיב.

    לכאורה היה חשוב לציין שלבני ספרד על כל פנים( לבני אשכנז אינני יודע ואשמח שכבודו יבהיר לגביהם) חייב שהאוכל בסיר ישאר במצב שהיד סולדת בו כדי שאפשר יהיה להחזירו לפלטה.